keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Pesunkestävää

Jalopioni


Usein blogeissa esitellään vain vastavalmistuneita töitä eikä niihin sen jälkeen enää palata. Nytpä poiketaan asetelmasta ja palataan lähimenneisyyteen (ja lopuksi aika kauaskin menneisyyteen).

Kolmosten perehdytysjakso keittiötöihin on ohitse. Olen pessyt rätit
froteepyyheliinojen seassa pitkällä 60 asteen kirjopesuohjelmalla ilman huuhteluainetta ja kuivannut ne kuivausrummussa. Lievää nyppyyntymistä on muutaman pesukerran jälkeen näkyvillä, mutta mitäpä tuosta.

Pestyt ja puhtaat. Mukana myös uusi rätti!
Punainen on pyykkikorissa.


Kirjava tiskirätti:

Malli: Chinese Waves

Lanka ja menekki: sini-vihreä Zettl Colorado, 35 g

Puikot: 4 mm bambu-sukkapuikot (päissä stoppareina kumilenkit)

Koko: n. 21* 19 cm pesun jälkeen

Kenelle: keittiöön

Muuta: Lanka neuloutui kivasti kirjavaksi, ilman isoja värilätäköitä. Langan vyöte neuvoi pesemään tuotoksen 30 asteessa, mutta eihän se ole mikään tiskirätin pesulämpötila! Laitoin
rätin kokeeksi pyyheliinapyykin sekaan 60 asteen ohjelmaan ja kuivasin rummussa samojen pyyhkeiden kanssa. Rätissä on pyörityksen jälkeen hieman nöyhtää pinnassa, mutta ei sen pahemmin kuin Parisista neulotuissa räteissäkään. Lanka ei ehkä ole mitään laadukasta puuvillaa (no, kaikkea ei voi saada sillä hinnalla), sillä siitä lähti neuloessa nöyhtää, joka kertyi mustiin housuihini. Onneksi teippi on keksitty. Coloradosta on tekeillä muutakin pientä.


Joitakin plussia ja miinuksia neulotuista tiskiräteistä:

+ imukykyisiä (kannattaa pestä rätit ennen ensimmäistä käyttökertaa, toim. huom.)
+ ilo silmälle (vrt. esim. sienimäisiin tai leikattaviin keittiöliinoihin)
+ töhnä lähtee helposti
+ Kiinalaiset aallot-rätti pitää muotonsa parhaiten ja vaikka kolmikon paksuin onkin, kuivaa yllättäen nopeimmin, ehkä reikien ansiosta

- yleisesti ottaen kuivuvat hitaasti
- vaihdettava puhtaaseen keskimäärin päivittäin
- Yhdenkerroksen-rätti on käytössä vähän veltto

---

Mistä moinen into rätteihin sikiää? Olen neulonut etusormeeni reiän. Sukat joutuivat siksi jäähylle. En enää halunnut tökätä kipeään kohtaan yhtään kertaa terävällä 2,5 mm pyöröpuikon päällä. Sukissa on jo varsivaihe menossa, ja kunhan haava menee umpeen, jatkan siitä, mihin muutama päivä sitten jäin.

Allaolevat virkatut pitsiliinaset olen tehnyt ehkä vuonna 1990. Löysin ne käsityökorin pohjalta kellastuneina myttyinä. Pesu teki ihmeitä, ja pingottaminenkin varmaan olisi ollut hyvästä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että löysin nämä!

3 kommenttia:

MarjutJ kirjoitti...

Tein myös coloradosta rätin, mutta se hiukan liian iso tiskirätiksi, kun piti saada kaikki loppulanka käytettyä. Kestää hyvin 60 asteen pesua eikä valitettavasti kutistunut yhtään:D

möhönasu kirjoitti...

Minun tiskirättini on bambua tai ohuempaa puuvillalankaa ja olen todella tykästynyt niihin :) Pesu on helppoa ja eivät ainakaan toistaiseksi ole pahemmin nyppyyntyneet vaikka pesukertoja on takana jo kymmeniä. Ainoa huonopuoli minustakin on se, että niiden kuivuminen kestää.

aura kirjoitti...

Minulla rätit kuivuvat kuivauskaapin alareunaan ripustetulla pyykkipojalla, joten aika nopeasti ne kuivuvat, eivätkä ala haista.