tiistai 10. helmikuuta 2009

Yksi tapa aloittaa sukat suoraan pyöröpuikolle

Yritänpä nyt selittää, miten aloitan sukat suoraan pyöröpuikolle.

Tarvitaan: 2 langanpäätä kerästä, pyöröpuikko ja saman kokoinen suora sukkapuikko.

Aluksi luon puolet ensimmäisen sukan silmukoista pitämällä pyöröpuikon molempia päitä rinnakkain. Minä luon silmukat ristikkäin.


Vedän pyöröpuikon toisen pään pois silmukoista. Luodut silmukat siirrän kaapelille odottamaan.

Otan nyt toisen langanpään ja luon kaikki toisen sukan silmukat pitämällä pyöröpuikon päitä rinnakkain.

Vedän varovasti pyöröpuikon toisen pään pois luoduista silmukoista niin, että toisen sukan silmukat jäävät kaapelin alalenkille heti ensimmäisen sukan silmukoiden jälkeen. Tässä tapauksessa vetäisin siis yläpuolisen puikonpään oikean käden puolelta ulos.

Seuraavaksi siirrän ensimmäisen sukan jo luodut silmukat kaapelia pitkin lähelle pyöröpuikon toista päätä.

Kuvassa ensimmäisen sukan silmukat ovat keskellä pyöröä ja ne siirretään lähelle pyöröpuikon vapaata kärkeä, kuvassa lähempänä oikeaa kättäni.

Nyt tarvitsen apusukkapuikkoa jatkaakseni. Otan ensimmäisen sukan luontilangat, pyöröpuikon vapaan kärjen ja apupuikon, jotka asettelen vierekkäin käteeni loppujen silmukoiden luomista varten. Ensimmäisen sukan loput silmukat ovat nyt syntymässä. Ensimmäinen silmukka kannattaa luoda ihan kiinni alussa luotujen silmukoiden viimeiseen silmukkaan ihan kiinni. Jatkan luomalla käsiä työstä irrottamatta tarvittavan määrän silmukoita.

Nyt kaikki silmukat ovat siististi samalla pyöröllä. Vedän vielä pyöröpuikon kaapelia lenkille toisen sukan silmukoiden puolivälistä niin, että puolet jää ala- ja puolet ylälenkille. Asettelen silmukoita niin, että näen, etteivät silmukat jää kierteelle (sitäkin on tapahtunut). Ristikkäin luodut silmukat erottaa ulkonäöltä, ovatko ne oikein- vai nurinpäin (nurjalla on nypyt).

Tässä olen valmis aloittamaan ML-sukkien neulomisen. Otan kuvan alemman puikon vasempaan ja ylemmän oikeaan käteeni. Vedän kaapelia mutkalle vasemman käden puolelta niin, että pystyn neulomaan. Neulon ensimmäisen sukan puolikkaan, vaihdan lankaa toiseen sukkaan ja neulon sen ensimmäisen puolikkaan. Vaihdan kaapelin asentoa vetämällä sitä esiin vasemman käden puolelta, neulon toisen sukan toisen puolikkaan, vaihdan langan ja neulon ensimmäisen sukan toisen puolikkaan. Ja niin ensimmäinen kerros on valmis.

Olen tämän menetelmän muistaakseni pähkinyt itse, mutta voi olla, että joku on jo keksinyt tämänkin ennen minua. Joitakin ohjeita aiheesta olen toki netistä lukenut, mutta apupuikon käyttäminen tuli käytännön pakosta, sillä en keksinyt mitään muutakaan keinoa saadakseni tarpeeksi joustavan reunan sukkiin.

6 kommenttia:

kio kirjoitti...

kiitos selostuksesta! täytyypä kokeilla tota, tähän mennessä olen aloittanut sukkapuikoilla ja siirtänyt sen jälkeen pyöröille

Oranssi kirjoitti...

Kiitos. Samankaltaiseen päädyin aamusella itsekin, otin vain ensin keskeltä 'B'-sukkaa kaapelin lenkille, en niinkään siirtänyt sukan 'A' alkua kohti puikon päätä. Kuvat selkeät, auttaa varmaan monia. Mulla meni pähkäilyyn oma aikani, toivottavasti muut pääsee neuvojesi mukaan vähemmällä.

ps Vähän on siis aloiteltu täällä 'sitä yhtä sukkaparia'...

Inkeri kirjoitti...

Kiitos kuvallisesta ohjeesta. Selvensi kummasti asiaa.

Nunt kirjoitti...

Mitäs lankaa tässä on puikoilla? Kivat sävyt :)

teisa kirjoitti...

Nunt: se on Araucania Rancoa, väreinä pehmeitä pinkkejä, violettia, oranssia ja kellertävää. Ja tummaa ruskeaa?!

kati kirjoitti...

mutta mutta ,onpa vaikeeta saada lenkkiä pyörön kaapelista,,, onko olemassa pehmeitä nuoramaisia taipuvia puikkoja,